Ecuadorvakantie.nl: Amazone, Galapagos eilanden, Quito, Vulkanen
Ecuadorvakantie.nl: Amazone, Galapagos eilanden, Quito, Vulkanen
Quito
Baños
Cotacachi
Cuenca
Guayaquil
Lasso
Mindo
Otavalo
Salinas
Riobamba
In Quito
Vulkanen
El Nariz del diablo
Water (sport)
Markten
Natuur
Historisch
Galapagos kaart
Reisverslag
Isla Isabella
Santa Cruz
San Salvador
San Cristobal
Isla Fernandina
Santa Maria
Isla Marchena
Isla Espanola
Isla Pinta
Isla Genovesa
Isla Tortuga
Isla Pinzon
Isla Rabida
Isla Theodoro Wolf
Isla Darwin
El Estazione
La Cienaga
Isla de Baños
Hotel Otavalo
Otavalo Prince
Mindo Garden
Hosteria Papagayo
KLM
Iberia
SNP
Djoser
Ander Licht Reizen
ATC
Yacu Amu
Indianen
Mestiezen
Afrikanen
Vogels
Kaaimannen
Piranha’s
Spinnen
Insecten
Slangen
Seizoenen
Cijfers
Reispapieren
Geld
Ziektes
Vervoer
Eten
Communicatie
Vliegtickets
Vlag
Kaart
Vrijwilligerswerk
Taalreizen
Meehelpen?
Heb je zelf informatie, tips, foto’s of een mooi verhaal over Ecuador als vakantieland? Ben je bereid dit te delen zodat andere bezoekers van deze site er hun voordeel mee kunnen doen? Stuur dan een mail met de informatie wij zullen deze dan zo snel mogelijk toevoegen.
Goedkope bladen
Backpackers - Backpackers is een tijdschrift voor avonturiers.

National Geographic Traveler - Denk je na over je volgende reisbestemming? Dan mag je de nieuwe Traveler niet missen.

Buitenleven - Hét magazine voor levensgenieters.

Reizen - Het grootste reisblad van Nederland.

Columbus - Hét nieuwe reismagazine van Nederland
Onpartijdig
Deze website is geheel gemaakt en wordt geheel gemaakt door vrijwilligers. De informatie is allemaal gebasseerd op eigen bevindingen. Op deze manier kunnen we altijd onpartijdige informatie aanbieden.
Tip van de maand
Door de huidige lage stand van de Dollar is Ecuador als vakantieland nog aantrekkelijker geworden. In tegenstelling tot veel andere Zuid Amerikaanse landen die een eigen munteenheid hebben.
Meer over Geld >>
Impressie van Ecuador
Home    

reisverslag naar de Galapagos Eilanden

Cruise Galapagos

Als je naar Ecuador gaat is het zeker de moeite waard om ook een bezoek te brengen aan de Galapagos eilanden. Een 8 daagse cruise kost ongeveer €1000,- euro per persoon. Dat is erg veel geld voor een 8 daagse vakantie maar echt, geloof me, het is het helemaal waard.
De kosten zijn inclusief cruise, gids, maaltijden, entreegeld Galapagos ($100,-), en de vlucht.

Je boekt je vlucht en de cruise het makkelijkst bij een reisburo in het toeristische centrum van Quito (Mariscal). Ik heb geboekt via het reisburo Ecuador Amazing, dat zit op de hoek van Amazonas en Wilson, maar is moeilijk te vinden. Beter is misschien om direct via de aanbieder Aida Maria te boeken. Dit zit ook op Amazonas, nog een stukje meer richting het park El Ejido. Boek je reis ruim op tijd want er mag per jaar maar een beperkt aantal bezoekers naar de Galapagos eilanden en dus zijn de vluchten en cruises beperkt.

de Galapagos Eilanden

Aida Maria heeft 2 boten die Galapagos cruises doen, de Aida Maria en de Rumba. Ik heb mijn cruise met de Rumba gedaan en was zeer tevreden over de kapitein (Jakob) en zijn crew, vooral de chef. De Rumba heeft een capaciteit van 10 personen en de Aida Maria is iets groter.

Vluchten naar de Galapagos gaan allen via Guayaquil. Als je dus in Quito verblijft vlieg je eerst naar Guayaquil, daar stappen wat mensen in en uit, vervolgens vlieg je door naar het eiland Baltra. Eenmaal geland op Baltra betaal je in de luchthaven (stel je er niet teveel van voor) de $100,- entree. Je wordt opgewacht door je gids die je met een bus naar de haven van Baltra brengt alwaar je op je boot stapt. Een andere mogelijkheid is dat je met een veerboot en een bus eerst het hele eiland Santa Cruz doorkruist naar de zuidelijke haven Puerto Ayora, waar ook het Darwin Research Station zich bevind. Vanuit daar kun je weer per boot verder gaan.

Er zijn veel verschillende cruises die ieder verschillende eilanden aandoen. Daar moet je dus zelf je keuze in maken. Ik heb gekozen voor de volgende route: Baltra-Santa Cruz-South Plaza-Santa Fe-Española-Floreana-Santa Cruz-Rabida-Santiago-Bartelome-Santiago-Daphne-North Seymour-Baltra

tips:
National Geographic - De wereld blijft je verbazen!
DuikMagazine - DuikMagazine, hét tijdschrift voor en door duikers.
Dag 1 Vlucht/Baltra/Santa Cruz

Dag 1 wordt voornamelijk ingenomen door de vlucht en de kennismaking met de gids, de kapitein en zijn crew en heel belangrijk, je reisgenoten. Eenmaal aan boord krijgen we meteen een heerlijke lunch. Daarna varen we naar een strandje aan de noordkust van Santa Cruz waar we even kunnen zwemmen en een meertje met flamingo’s bekijken. Vervolgens weer met de boot naar Plaza waar het alweer donker is als we aankwamen. Daar krijgen we avondeten en leren we onze reisgenoten wat beter kennen. Ook krijgen we van onze gids wat informatie over het programma. Het is ten strengste verboden om van de paden af te gaan of de dieren aan te raken. Iedere dag om 7 uur ontbijten, ‘s morgens een wandeling over het eiland, lunch op de boot, ’s middags zwemmen, snorkelen en soms nog een uitstapje met de dinghy (klein bootje) of te voet. Daarna avondeten op de boot. Na het eten wordt het programma van de volgende dag besproken. Er wordt veel ’s nachts gevaren om tijd te besparen. Voor mensen die snel zeeziek worden niet geheel prettig maar daar zijn gelukkig allerlei medicijnen en middeltjes voor uitgevonden.

Dag2 South Plaza/Santa Fe

We worden gewekt door ‘blaffende’ zeeleeuwen die nieuwsgierig om onze boot heen zwemmen. De dinghy brengt ons aan wal op South Plaza waar we voor het eerst echt merken dat de dieren niet bang voor mensen zijn. Je kunt van heel dichtbij foto’s maken van zeeleeuwen, leguanen en vogels. Na een rondwandeling op dit eiland zijn we om 10 uur weer op de boot en varen we naar Santa Fe. Na de lunch gaan we met zn allen snorkelen. De kapitein laat ons de mooiste plekjes zien. De zeeleeuwen spelen met ons. Ze komen recht op je af gezwommen en vlak voor je neus veranderen ze snel van richting. De kapitein laat ons ook nog reuze waterschildpadden zien. Om 4 uur gaan we aan land waar we na een rondwandeling eindigen op een strandje waar wel honderd zeeleeuwen liggen te zonnnen. Je kunt er zonder problemen lekker tussen gaan liggen. Weer aan boord krijgen we een heerlijk diner waarna we verder varen naar Española. Een vrij ruige tocht en iedereen besluit vroeg naar bed te gaan. Ik blijf op want ik kan niet slapen als de boot zo erg schommelt. Toch val ik met mn hoofd op tafel in slaap dus ga ik snel naar bed als ik wakker wordt. 5 minuten later weer kotsmisselijk en terug naar de eetkamer. Twee keer overgeven uit het raampje lucht erg op. Om 3 uur ’s nachts zijn we op de plaats van bestemming. Wanneer de kapitein langsloopt om het anker uit te gooien zeg ik dat ik zijn boot eeen beetje vies heb gemaakt, maar daar hoef ik me geen zorgen over te maken. “Ga maar lekker slapen.” Zegt hij.

Dag 3 Española

Enorme kolonies zeeleguanen, blue footed boobiesen broedende albatrossen. Dit eiland staat bekend om de vele mooie vogels die hier in grote getalen voorkomen. Na de lunch naar het strand waar het water prachtig helder blauw is. Daarna snorkelen. De kapitein haalt voor ons een haai achter een rots vandaan. Na het eten meteen weer varen naar Floreana waar we om 3 uur ’s nacht aankomen.

zeeleguanen

Dag 4 Floreana/Corona del Diablo

Vandaag beginnen we in Post Office Bay. Daar kun je kaarten in een box achterlaten en kijken of er nog kaarten bijzitten voor mensen die bij jou in de buurt wonen zodat je die bij ze kunt bezorgen. Vervolgens wandelen we over het eiland naar een lavatunnel die we in kunnen lopen. Als je naar de Galapagos gaat, lees dan het boek ‘Floreana’ door Margret Wittmer. Deze duitse vrouw is met haar gezin verhuisd naar Floreana toen het nog een onbewoond eiland en verteld over wat ze allemaal heeft meegemaakt. Haar zoon Rolf runt nog steeds het enige gastenverblijf op dit eiland. Onze wandeling eindigt op het strand waar een nieuwsgierige zeeleeuw ons vanuit het water aankijkt. Ik besluit op de uitnodiging van deze zeeleeuw in te gaan en duik er ook in. Het is echt geweldig, dat beestje kijkt me steeds aan met z’n grote ogen en zwemt dezelfde kant op als ik. De zeeleeuw speelt met een botje dat ie steeds van de bodem opraapt en met zijn bek weer weggooit. Totdat het vlak bij mij terecht komt. Dan blijft ie me aankijken. Ik raap het botje op en gooi het weg. Tot mijn grote verbazing duikt de zeeleeuw het botje weer op en laat het weer bij mij op de bodem vallen. Het spelletje herhaalt zich een paar keer. Wat een ervaring. We stappen weer in de dinghy die ons naar de Corona del Diablo (duivelskroon) brengt. Dit is een vulkaankrater die op sommige plekken net met zijn rand boven het water uitkomt. Daar springen we van het bootje af en zwemmen we in en om de krater. Mooie gekleurde vissen, schilpadden, octopussen en zeesterren. Wanner de dinghy ons weer naar de boot brengt ruiken we dat er een heerlijke lunch voor ons klaarstaat. Na de lunch varen we naar Santa Cruz waar we op de boot dineren. ’s Avonds gaan we aan wal om het nachtleven van Puerto Ayora te verkennen.

Dag 5 Santa Cruz

Vandaag ontbijten we iets eerder zodat we al om 7 uur voor de deur van het Darwin’s Research Station staan. Daar leren we over hoe de schildpadden leven en overleven op de Galapagos eilanden en hoe de Darwin Foundation daarbij helpt. Daarna eigen tijd op het eiland om even te shoppen. Na de lunch op de boot gaan we weer aan wal om met eeen bus naar de hooglanden van Santa Cruz te gaan waar ingestorte magmakamers bekijken en reuzeschildpadden in het wild. Daarna weer aan boord. ’s nachts varen we naar Rabida.

schildpad

Dag 6 Rabida/Santiago

Het strand is rood van kleur en in de struiken nestelen pelikanen. We wandelen over het eiland waar weinig bijzonders is te zien. Daarna weer snorkelen. Na de lunch varen we naar Santiago eiland waar het strand zwart is. Na een wandeling over het lava landschap is er mogelijkheid te snorkelen of te voetballen. De crew en bemanning van de verschillende cruiseboten voetballen tegen elkaar. Ik ga snorkelen en zie een reuzewaterschildpad van heel dichtbij. Na het diner aan boord varen we naar Bartalomé.

Dag 7 Bartalomé/Santiago/Daphne

Bartalomé is een klein eiland vlak voor de kust van Santiago. Het staat bekend om zijn bijzondere vorm en de Pinackle Rock, die als een punt omhoog steekt. We klimmen naar het hoogste punt van het eiland van waar we een prachtig uitzicht hebben over de kraters, de twee stranden, de Pinackle Rock en het lava landschap van Santiago. Daarna lopen we naar het zuidstrand waar we pootje badend naar 4 white-tip-haaien kijken die een meter voor onze neus heen en weer zwemmen. Het zijn kleine haaien die geen mensen aanvallen maar toch best spannend. Daarna gaan we snorkelen bij het andere strand. Het is er erg ondiep en dus kun je er prachtig snorkelen. Mooie vissen, koraal en zee-egels. De dighy haalt ons op om langs de kust van Bartalomé pinguins te bekijken. Dit is de meest noordelijke plek op aarde waar pinguins voorkomen. Na een paar pinguins gespot te hebben wordt onze aandacht al snel afgeleid door een enorme school dolfijnen die niet ver uit de kust zwemmen. We varen er zo snel mogelijk heen en iedereen springt het water in om met de dolfijnen te zwemmen. Onze gids zegt dat het heel zeldzaam is om zoveel dolfijnen bij elkaar te zien. Het bootje brengt ons vervolgens naar het lava landschap van Santiago waar we weer een wandeling maken. Weer aan boord varen we naar de Daphne eilanden. Twee kleine onbewoonde eilanden waar we alleen maar omheen kunnen varen. Vervolgens varen we verder naar North Seymour. Onderweg zien we nog een kleine school dolfijnen, wat schildpadden en veel roggen. Na het diner op de boot kaarten we met onze reisgenoten en krijgen we onze good-bye-pie.

Dag 8 North Seymour/Baltra

Op eigen verzoek gaan we extra vroeg ontbijten zodat we nog wat extra tijd hebben op het eiland. North Seymour heeft de enige Fregatvogel-broedplaats die we te zijn krijgen tijdens onze cruise. Om vrouwtjes te trekken blazen de mannetjes hun rode keelzak zo groot mogelijk op. Het is een imposant gezicht. Ook zien we op dit eiland weer de hilarische paringsdans van de blue footed boobies. Daarna brengt de boot ons weer naar Baltra waar een bus ons naar de luchthaven brengt.

fregatvogel

Met dank aan Edith Sijm